Konsekvenser av att dö 2016-10-31T11:30:36+00:00

Konsekvenser av att dö i pocketI augusti kom Rose Marie Bouws intelligenta bok ”Konsekvenser av att dö” ut i pocket.

Den handlar om Anne-Sofie som träffar Pascal, blir kär och flyttar till Holland. Hon blir gravid och vid förlossningen får hon en nära-döden-upplevelse. Hon har svårt att förstå vad som händer och mår fruktansvärt dåligt. Hon tror inte att sonen är hennes, men fruktar för hans liv och bestämmer sig för att ändå ta honom hem för att ta hand om honom.

Anne-Sofies resa och kamp är en stark skildring om förlossningspsykos, depression och PTSD och vägen vidare.

”Ibland hör man på nyheterna eller läser i tidningen om mammor som försökt skada eller döda sina nyfödda barn. Om barn som slängts i soptunnor eller bara övergivits någonstans.

De runt omkring mig skakar chockerade på huvudet. Men jag sitter tyst och gråter inombords. Mina tankar går inte till en fruktansvärd ondskefull ovärdig mamma, utan till en svårt psykiskt sjuk kvinna.

Vad gick fel? Hur var hennes förlossning? Fick hon en förlossningspsykos? Var hon sjuk sedan tidigare? Hur mår hon och barnet? Får de någon hjälp?

Gud hjälpe dem! Jag sitter tyst och tänker på dem medan jag gråter inombords.

Och jag ber en stilla tackbön för att det inte var jag.”

Recensioner:

Ur BTJ-recensionen av Konsekvenser av att dö: ”Psykosens fasor skildras på ett lysande vis med flyt i berättelsen och kraft i språket och är en inträngande dokumentation av psykosens värld.” Lektör Lena Condelius, Häftepos 14102279.

”Konsekvenser av att dö är författaren Rose Marie Bouws försök att skriva sig ur den kris som drabbade henne när hon blev mamma. Det är också hennes starka debut som författare”. Inger Gadh, Bibliotekarie på Psykiatribiblioteket i Lund i Schizofreni-förbundets medlemstidning Empati.

Köp boken på Adlibris »

Köp boken på Bokus »

Köp boken hos Pocketshop