Tolken 2019-12-02T21:27:54+00:00

Tolken

En natt blir tolken Elsa inkallad för att hjälpa polisen att förhöra en ung svenska som hittat sin pojkvän död i en fåtölj. Vid obduktionen upptäcks ett nålstick i mannens högra hand och Elsa är snart indragen i en omskakande mordutredning.

Spåren leder polisen till en av Luxemburgs smutsigaste bordeller där mannen spenderat en stor summa pengar kvällen innan. Mordet visar sig vara del av ett betydligt större och farligare spel och Elsa inser snart att hennes egen familjs trygga tillvaro är hotad.

Jenny är fyrabarnsmamma och civilekonom på EU-kommissionen i Luxemburg. Boken är framför allt en spänningsroman men handlar också om hur det är att vara utlandssvensk, i ett land där runt hälften av invånarna är från andra länder och blandningen av språk och kulturer är en naturlig del av vardagen.

Tolken är en berättelse som jag har funderat på i säkert tio år utan att kunna släppa taget. Jag hade inledningsscenen och karaktärerna klara och när jag väl vågade börja skriva fick de liv. Det var intressant att skriva om en tolk, som är en utomstående iakttagare i polisutredningar. Som författare har jag fått upptäcka Luxemburg på nytt och intervjua poliser, besöka domstolar och träffa tolkar. Jag har snart bott halva mitt liv i Luxemburg och ville också hylla mitt andra hemland i boken. Här inleds varje möte genom att hitta ett gemensamt språk, förutsättningslöst och öppenhjärtigt. Barnen växer upp till den nya generationens européer, flerspråkiga och hemmahörande lite överallt” säger hon.

Jenny Runesson debuterar med en fartfylld deckare som utspelar sig hennes hemstad Luxemburg. Tolken är den första delen i serien om Elsa.

Läs mer om Jenny Runesson