Anna Lönnqvist 2016-10-13T14:21:27+00:00

Anna LönnqvistAnna Lönnqvist debuterade med romanen ”Tills kärleken skiljer oss” i april 2014. I sommar kommer den fristående uppföljaren ”Tjugo år till dig”.

I debutromanen följer vi Susanna, huvudpersonen är gift sedan många år och har allt hon någonsin eftersträvat. Ändå växer sig tomrummet inom henne allt större. Passionen i äktenskapet är död och hon längtar bortanför villaidyllen som de bor i. När Susanna träffar sexton år yngre David, sätts känslorna i gungning och hon dras snart in i en förbjuden romans.

”Vår tid präglas av yta. Jag ville undersöka vad som händer när det blir repor i lacken som inte ens en omlackering kan rå på”, fortsätter Anna.

I den fristående uppföljaren ”Tjugo år till dig” utforskar författaren den rotlöshet som kan dölja sig bakom en till synes lättsam tillvaro. Huvudpersonen Linn åker till Abisko för att läka efter en jobbig upplevelse och möter Joel. Omgivna av vidsträckta fjäll, smaragdgröna sjöar och klar fjälluft blir de tvungna att konfrontera de val de gjorde för tjugo år sedan. Berättelsen är en varm relationssaga om ensamma själar som möts och skildrar den stora längtan vi alla kan drabbas av.

Anna Lönnqvist är född 1973, uppvuxen i Luleå men bor sedan tjugo år tillbaka i Stockholm. Anna har man och två barn och det var under föräldraledigheten med dottern, som debutromanen blev till. Resultatet är ett intensivt relationsdrama i nutidsmiljö.

”Jag har alltid skrivit men när min dotter föddes tänkte jag att det är nu eller aldrig som gäller” säger hon. ”Eftersom jag inte hade särskilt mycket ledig tid på dagarna, blev större delen av romanen till under sena kvällar och nätter. Efter ett halvår var manuset klart. Det var en historia som fullkomligen rann ur mig. Som bara väntade på att berättas. Jag ville skriva om förbjuden kärlek och om åtrå och passion med förhinder. Huvudpersonen skulle vara en kvinna mitt i livet med ett på alla vis fläckfritt yttre. Men som var hopplöst fast i sina egna och omgivningens förväntningar på hur livet skulle levas.”

Om den andra romanen säger Anna så här:

”Jag ville skriva om längtan efter barn och hur svårt det kan vara att realisera den drömmen när du är singel. Och jag ville berätta historien ur både ett manligt och kvinnligt perspektiv – det är ju inte bara kvinnor som längtar efter att få bli förälder utan även män. Vidare ville jag undersöka vad som händer när du bestämmer dig för att skaffa barn på egen hand och misslyckas”, säger Anna Lönnqvist och fortsätter: ”Valet av miljö var självklar för mig. Med mitt ursprung i Luleå har jag ständigt återkommit till den storslagna fjällvärlden i Lappland och vet vilken kraft naturen har att läka. Dessutom tycker jag att det saknas romaner i feelgood-genren från vår nordligaste landsdel.”

Läs om Annas debutroman ”Tills kärleken skiljer oss” »

Läs mer om boken ”Tjugo år till dig” som släpps i sommar »

Du kan följa Anna på hennes blogg, författarsida på Facebook, Instagram och Twitter