Vid vansinnets rand 2016-10-13T14:21:25+00:00

OmslagetI Sverige behandlas varje år mellan 30 000 och 40 000 personer för psykos och mellan 1 500 och 2 000 personer insjuknar i psykos årligen. I Sverige har tre av fyra personer erfarenhet av psykisk ohälsa – antingen egen eller som närstående. Ändå är det många som har svårt att prata om det, trots att det är så vanligt.

Pebbles Karlsson Ambrose har en blogg på 1177 Vårdguiden som nu blir en blok (en pappersbok)! Under rubriken Vid vansinnets rand skriver författaren om sin vardag, om tuffa perioder med vanföreställningar och om sina tankar och funderingar. Där beskriver hon även hur det är att leva med en psykossjukdom.

Hon ger tips och råd till den som är nyinsjuknad, till den som snurrat runt i vårdkarusellen länge, till anhöriga och till personal inom vård och omsorg. Hon berättar öppet och varmt om sina tillkortakommanden, om mordet på sin pappa, om vad som har fått henne att må bättre och så försöker hon peppa alla där ute som har det tufft. Men den kommande bloken vänder sig också till den som har stannat upp och tänkt över sitt liv. Hur mår vi egentligen idag och hur tar vi hand om varandra?

Pebbles Karlsson Ambrose har tidigare kommit ut med faktabiografin Jag vet inte var psykoser kommer ifrån : om att insjukna i och leva med en psykossjukdom, på samma förlag. Den har blivit väldigt uppmärksammad i och uppskattad av media. Ett tjugotal stora tidningar har intervjuat Pebbles. Boken har recenserats många gånger i fackpress och författaren har medverkat flera gånger i radio. Nu kommer den fristående uppföljaren.

De mest populära inläggen handlar om varför barn måste krama personer de inte vill vara nära i tid och otid, om lobotomi och om varför det är det så att människor ibland utnyttjar andra, i ett utsatt läge, för att få sex. Är psykoser konstiga dagdrömmar och är ”foliehattar” livsfarliga våldsamma psykopater eller är de sköra klena misslyckade personer som borde rycka upp sig? Pebbles öppnar på locket och dryftar det som annars kan vara i det fördolda.

Under 2014 hade bloggen ”Vid vansinnets rand” över 18 000 unika besökare och under 2015 har intresset ökat varje vecka. Pebbles vill med bloken sprida kunskap, minska fördomar och nå en bredare publik. Förutom texterna från bloggen kommer boken även att innehålla en del extramaterial.

Läs mer om författaren: Pebbles Karlsson Ambrose.